Stockfoto's of eigen fotografie?

Cijfer 25 gemaakt van voorwerpen uit de natuur
"Jouw uiting komt nog beter uit de verf met de juiste fotografie."

Een bericht van Tanja van den Berg

25 september 2020

Stockfoto's? Soms wel. Maar als we de ruimte (lees: tijd) hebben, maken we onze foto's liever zelf.

Zo ook voor ons maandelijkse ConQuest-25-jaar-bericht, deze keer met bijna uitsluitend beeld.

Tijdens een rondje wandelen in de lunchpauze verzamelden we walnoten, bladeren en andere herfstvoorwerpen. Die verzamelden we op de tegels voor ons pand en maakten er het cijfer 25 van. Een beetje schuiven tot de compositie klopte, nog net dat takje met een uitgebloeide klaverbloem verschuiven, foto maken et voilà: een eigen 'stock'foto.

Als je het woord stockfoto letterlijk vertaalt, wordt het 'voorraadfoto', een 'foto op voorraad'. Je kan uit de voorraad van een databank van beelden een foto kiezen (al dan niet tegen betaling) en die meteen gebruiken in de vormgeving van een folder, tijdschrift of op je website.

Het is een beeld dat je tekst ondersteunt; een stockfoto zet een sfeer neer en laat zien waar de tekst over gaat. Een stockfoto kan je meteen inzetten en is goedkoper dan wanneer je een fotograaf een uitgebreide fotosessie laat doen.

Cijfer 25 maken van herfstvoorwerpen.
Je eigen 'stockfoto's' maken? Zo gedaan.

Zelf maken, stockfoto downloaden of een fotograaf inhuren

Tijd om eigen foto's te maken, hebben we niet elke week. En hoewel wij vormgevers alledrie enthousiaste amateurfotografen zijn en een prima foto kunnen maken, zijn we geen profs. En daarom maken we regelmatig gebruik van stockfoto's in de opmaak van je plan van aanpak, flyer of website.

We zijn fan van de gratis diensten Pexels en Unsplash. Beide websites hebben een enorme databank met beelden (ook bewegend!). Met een of meerdere zoektermen verschijnt er een overzicht van foto's die je kunt downloaden in het formaat dat je voorkeur heeft. 

Als je gericht zoekt, vind je bij Pexels, Unsplash en soortgelijke (gratis) diensten bruikbare beelden. Maar soms zijn ze net te Amerikaans of past het beeld niet bij je doelgroep. Dan zetten wij onze abonnementen in van Van Beek images en Shutterstock. Daar vinden we net dat ene beeld dat de gratis websites niet bieden en daarmee komt jouw uiting nog beter uit de verf.

Maar wil je je echt onderscheiden met je fotografie, dan zoeken we een professionele fotograaf die jou, je bedrijf of je product op de juiste manier vastlegt. Daar kan geen stockfoto tegenop.

Zelf doen, stock of een fotograaf?

Hoe pak je het aan, hoe zorg jij voor passend beeld voor je website, folder of social media?

Die ene collega die graag fotografeert, een rondje Pexels of heeft jouw organisatie een vaste fotograaf?

Fotografie: ConQuest