Twee onderwerpen waar we in tenders veel over schrijven, maar hoe zit dat nu in het vak van omgevingsmanagement? Waar krijg je mee te maken? Maar zeker ook, waar ben je als omgevingsmanager verantwoordelijk voor? Want wie heeft er als omgevingsmanager nou niet met een wegafzetting te maken, of de korenwolf (een uit de kluiten gewassen hamster)?
"Echte vakmensen gaven deze trainingen. Het voordeel daarvan is dat het niet alleen over theorie ging, maar er ook veel praktijkervaring gedeeld werd, ook vanuit de deelnemers! Het was heel leerzaam en de casussen maakte dat je de theorie beter onthoudt en leert toepassen", zegt Viola.
"We begonnen met verkeersmanagement. Eerst werd duidelijk wat de rol van de omgevingsmanager is en de rol van een verkeerskundige. Een samenspel van beiden zorgt voor de slimste aanpak en beste oplossing voor de omgeving. De omgevingsmanager kent de omgeving, heeft al gesproken met stakeholders, weet waar eventuele hinder kan ontstaan én weet wat voor bijzondere verkeersdeelnemers er zijn. De verkeerskundige kent de wetten en regelgeving en is een expert in verkeersinstallaties, heeft inzicht in verkeerstellingen en heeft ervaring met welke oplossing wel en niet werkt. Belangrijk aandachtspunt: wordt als omgevingsmanager geen verkeerskundige! Maar zoek die samenwerking op.
Door middel van cases hebben we met elkaar geoefend welke stakeholders welke belangen hebben en wat je hier voor invulling aan kan geven met verkeersmanagement. Na wat tips en tricks van de experts, werd dit deel van de training afgerond".
"Die middag ging de training over ecologie, en ik moet zeggen: ik was wel een beetje bang dat het saai en heel theoretisch zou zijn… waarbij het alleen zou gaan over wat vooral niet mag en hoe ‘slecht’ het voor je project is als er een rugstreeppad voorbij hobbelt… Maar het tegendeel was waar!
Een enthousiaste trainer en goede inhoud zorgde voor hele begrijpbare theorie die ook goed toepasbaar is in de praktijk. Zo weet ik nu dat een dikke stadsduif die zit te broeden op je viaduct, toch ook echt een beschermd dier is. Maar ook dat een ecoloog er niet alleen is om je te vertellen wat je vooral NIET mag doen, maar ook om samen te zoeken naar een oplossing, zodat je project doorgang houdt. En uiteraard heb ik geleerd wat de Wet Natuurbescherming en alle andere regels inhouden.
Dit is niet alleen handig als omgevingsmanager, maar ook in aanbestedingen. Want wist je dat je als aannemer niet zelf de maatregelen voor die rugstreeppad hoeft te bedenken? Dit mag zelfs niet, want er zijn per dier protocollen om ze te beschermen en/of verwijderen. Ook hier was de belangrijkste les: ‘ga niet zelf lopen hannesen, maar schakel een ecoloog (op tijd!) in die je helpt", besluit Viola.
Over kabels en leidingen en moderne contracten, de andere twee onderdelen van de training Omgevingsmanagement vertelt Viola Vink volgende week.
Nieuwsgierig geworden naar wat onze omgevingsmanagers voor jouw project kunnen betekenen?
5 oktober 2020