Omgevingsmanagement en kabels en leidingen
"Welke stappen doorloop je, met welke partijen ga je wanneer om tafel?"

Omgevingsmanagementtraining in moderne contracten en kabels en leidingen

Moderne contracten en kabels en leidingen (vaak afgekort tot K&L) zijn ons niet vreemd, maar het is toch vaak een beetje een ‘ver-van-je-bed-show’. Totdat je er als omgevingsmanager in de praktijk mee te maken krijgt. Dan is het noodzakelijk om er meer vanaf te weten. En daarom volgde Viola een derde trainingsdag bij Antea Group.

‘’Weer een zeer leerzame dag, waarbij de trainers hun jarenlange ervaring met ons deelden. Bij beide onderwerpen was de benadering nu vanuit een omgevingsmanager aan opdrachtgeverszijde, dus bijvoorbeeld als je voor een provincie of gemeente werkt. Een invalshoek waar ook een andere aanpak bij komt kijken. Heel interessant!’’, vertelt Viola.

"De ochtend stond in het teken van moderne contracten. Een onderwerp waar ik zelf tot nu toe weinig tot niets mee te maken heb gehad (naast dan het waarmaken van gestelde eisen). Ik werk als omgevingsmanager namelijk vooral aan de kant van de opdrachtnemer. De trainer zorgde er met casussen en oefeningen voor dat wij leerden hoe we eisen formuleren zonder oplossingen van aannemers direct uit te sluiten. En waarin we wel alle eisen en belangen van de stakeholders borgden. Ook namen we de verschillende contractvormen (RAW, bouwteam, E&C, DBFM) met elkaar door en liet de trainer met een oefening zien hoe snel iets verkeerd geïnterpreteerd kan worden als het niet goed is omschreven.

Door de (inter)actieve training vloog de tijd voorbij. Voor ik het wist zat de training er alweer op en konden we gaan lunchen".

Omgevingsmanagement en kabels en leidingen

Meer over 'K&L' (kabels en leidingen)

"Na de lunch hervatten we de training. Het middagprogramma ging over kabels en leidingen. Eén van de andere deelnemers werkt bij Stedin als Tracé Engineer en kon ons vertellen over de andere kant van de medaille. Een leuke toevalligheid. 

De trainer vertelde ons alles over welk traject er voorafgaat aan je werk als er kabels en leidingen in je werkterrein liggen. Welke stappen doorloop je, met welke partijen ga je wanneer om tafel en hoe is het financiële stuk geregeld? Is het bijvoorbeeld een telecomkabel en ligt deze in het eigendomsgebied van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat? Dan is de telecommunicatiewet van toepassing en moet de telecompartij de kabel op eigen kosten verleggen, binnen een x aantal weken."

Viola: "Met handige schema’s en door het oefenen met cases, zorgde de trainer ervoor dat ik aan het einde van de dag wegging met een rugzak aan kennis die ik direct in de praktijk kan toepassen. Ook dit was een zeer succesvolle trainingsdag. Ik ben als omgevingsmanager weer helemaal bijgespijkerd!’’

Eerder al leerde Linda meer over procedures en vergunningen en liet Viola zich bijscholen over verkeersmanagement en ecologie

Nieuwsgierig naar wat onze omgevingsmanagers voor jouw project kunnen betekenen?

13 oktober 2020