Werelderfgoeddag: monumenten en archeologie bij bouwwerkzaamheden

"Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility."

Een blog van Jeroen van Dijk

18 april 2020

Vandaag is het weer Werelderfgoeddag, officieel de Internationale Dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen genoemd. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door the International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), die daarbij ook verscheidene activiteiten organiseert. Dit keer is het thema van Werelderfgoeddag: Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility.

Oude molens, plaquettes en Romeinse grafvelden

Van oude molens tot plaquettes, monumenten zijn onlosmakelijk verbonden met onze geschiedenis. Daarom is het ook zo van belang dat we monumenten tijdens bouwwerkzaamheden toegankelijk houden en absoluut niet beschadigen.

Tegelijkertijd speelt archeologie veelal ook een belangrijke rol in bouwprojecten. Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over opzienbarende archeologische vondsten tijdens opgravingen bij bouwprojecten. In 2018 trof Rijkswaterstaat bij werkzaamheden aan de A12/A15 tussen Ressen en Oudbroeken bijvoorbeeld een compleet Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus aan. De omvang en compleetheid van de begraafplaats was uniek voor Nederland.

Meestal laten aanbestedende diensten zoals Rijkswaterstaat voorafgaand aan de geplande werkzaamheden een archeologisch onderzoek uitvoeren. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Aan de hand van dit onderzoek wordt bepaald of eventuele vondsten in de bodem kunnen blijven, moeten worden opgegraven of dat de bouwwerkzaamheden ongehinderd doorgang kunnen vinden.

Romeins grafveld tussen Ressen en Oudbroeken

Een ‘artist impression’ van hoe het Romeinse grafveld eruit zou hebben gezien. (Bron: Rijkswaterstaat)

Voorbeelden uit ons dagelijks werk

Bij ConQuest krijgen onze tenderspecialisten en omgevingsmanagers in hun dagelijks werk eveneens te maken met monumenten en archeologie.

Bij het Hindoestaans Immigratiemonument op het Hobbemaplein in Den Haag adviseerden we bijvoorbeeld onlangs onze klant Boeg bv om de twee beelden die samen het monument vormen, te verplaatsen naar een naastgelegen wijk. Zo wordt dit monument niet beschadigd tijdens de dit jaar uit te voeren werkzaamheden, kunnen de vele toeristen het monument gewoon blijven bezoeken en kan onze klant zorgeloos aan het werk op het plein.

Op deze manier dragen we ook zorg voor onze Shared Cultures én onze Shared Heritage. Iedereen tevreden!

Hindoestaans immigratiemonument in Den Haag

Eén van de twee beelden van het Hindoestaans Immigratiemonument (met op de achtergrond het tweede beeld): een standbeeld van de beroemde Gandhi, leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd in de twintigste eeuw. (Bron: ConQuest)

Daarnaast verzorgen wij momenteel samen met het Gelders Staalstraal- en Schilderbedrijf B.V. de communicatie met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gedurende de onderhoudswerkzaamheden aan een groot aantal bruggen en sluizen in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Een aantal van deze bruggen en sluizen hebben namelijk een monumentale status.

Ook is er in de buurt van enkele sluizen in Noord-Brabant en Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten; een plaquette op de sluis Panheel, bijvoorbeeld, herinnert ons hier nog aan. Het is niet ondenkbaar dat hier tevens nog interessante archeologische vondsten worden aangetroffen, niet in de laatste plaats niet gesprongen explosieven, ofwel NGE.

plaquette bij Sluis Panheel

Een plaquette op de Sluis Panheel herinnert ons aan de gevechten die hier tijdens WOII plaatsvonden, evenals de mogelijke aanwezigheid van NGE. (Bron: Hans Erren)

Tips over monumenten en archeologie

Heb je zelf aanbestedingen of bouwprojecten lopen waarbij je te maken krijgt met monumenten of archeologie en wil je enkele tips? Deze delen wij graag met je, dus voel je vrij om ons te bellen of mailen!