25 bijzondere, leuke en inspirerende ontwikkelingen tijdens de coronacrisis

"Juist omdat jij zo geweldig bent! Blijven we nu even op afstand."

Zo bijzonder dat de mens in deze moeilijke tijd niet bij de pakken neer gaat zitten. Nee, we gaan aan de slag! We bedenken creatieve oplossingen voor allerhande problemen die zich voordoen en bieden onze hulp aan diegenen die het nodig hebben.

 Een echte Nederlandse eigenschap waar we trots op mogen zijn. Wij, als creatieve mensen, worden hier in ieder geval heel erg blij van. Daarom hebben we de 25 meest opvallende, leuke én verrassende acties en ontwikkelingen voor u op een rij gezet.

01

We zijn voorbij de piek!

Op 21 april kondigde onze minister-president in de persconferentie de eerste lichte versoepeling aan. Kinderopvang, basisonderwijs en speciaal onderwijs openen hun deuren (beperkt, maar het scheelt al een hoop voor de thuiswerkende ouder!) en sporten tot 12 jaar is weer mogelijk. De coronacijfers wijzen uit dat we de goede kant opgaan. Laten we dat met elkaar volhouden!

2

Bloemen voor de zorg

Eén van de eerste acties waar wij allemaal een warm gevoel van kregen. De bloemenveiling schenkt bloemen aan de zorgmedewerkers om ze een hart onder de riem te steken en de stilgevallen verkoop niet voor niets te laten zijn. Vele mooie initiatieven volgden, waaronder donaties van mondkapjes, handschoenen, taarten, fruit en ga zo maar door.

3

Virusvouwen

Zoek mee naar een oplossing om het coronavirus te bestrijden! Hoe gaaf, je kan nu de wetenschappers een handje helpen door te ‘virusvouwen’. Via de game FoldIt kan jij hen – spelenderwijs – helpen. Dus heb je een uurtje over? Ga aan de slag!

4

Bundel je rekenkracht!

Niet zo’n zin om zelf te ‘virusvouwen’ maar wil je wel iets bijdragen? Sluit je dan aan bij het  Folding@Home-projecten stel de rekenkracht van je PC beschikbaar!

5

Creatieve manieren om mondkapjes te maken

Gaaf: 13 jaar en dan al uitvinder met een belangrijke bijdrage om alle zorgen rondom het coronavirus wat minder erg te maken. Tom maakt met zijn 3D-printer haakjes voor de mondkapjes.

6

Digitale stedentrips

Reizen naar een tropisch oord of één van de zeven wereldwonderen zit er binnenkort nog niet in. Wil je toch deze zomer de Chinese muur op? kijk eens hier Of een dagje Berlijn of dierentuin? Hier.

7

Gratis leren!

En als je dan thuis zit en je hebt behoefte aan iets nieuws, volg dan één van de (normaal betaalde) cursussen gratis! Wij zijn onze topo al aan het verbeteren.

Leer hier meer

Museumbezoek vanuit de luie stoel

Van 20 t/m 26 april is de Nationale Museumweek 2020. Musea openen dit jaar digitaal de deuren! Dus geen rij voor dat ene schilderij. Je hebt nu alle kunst voor jezelf. 

Beademingsapparaat van Nederlandse bodem

Studenten van de TU Delft ontwikkelen in een recordtempo een beademingsapparaat dat zeer snel te maken is. Gewoon in Nederland, met Nederlandse onderdelen, zodat we niet afhankelijk zijn van andere partijen. Briljant.

Minder stank

Ruikt het nou echt veel frisser buiten? Jazeker! Door de maatregelen die we massaal treffen, geven we de natuur een enorme boost! Wereldwijd veroorzaakt de coronacrisis dit jaar een terugval van zo'n 1,6 miljard ton CO₂-uitstoot en is het puntje van het Himalayagebergte voor het eerst in 30 jaar weer zichtbaar. Als cadeautje krijgen we van moeder natuur die prachtige blauwe luchten terug.

Denken aan de ouderen

Een behoorlijk deel van de Nederlandse bevolking kan digitaal prima uit de voeten. Maar hoe leuk is het om een brief of een kaartje te ontvangen? Zeker de opa’s en oma’s onder ons die geen bezoek mogen ontvangen. Een van de leukste platformen om dat kaartje te versturen is via Omapost. Ook leuk, een brievenbusappeltaart (lusten wij ook)!

Theatervoorstellingen streamen

Hou je meer van het theater? Kijk dan online naar de nieuwste voorstellingen hier

Toch een festival

Genieten van een prachtig concert, of weer even uit je dak gaan, is goed voor een mens. Gelukkig zijn er ontzettend veel musici en evenementenorganisatoren die het mogelijk maken om digitaal een optreden mee te maken. Check de Facebookpagina van je lokale kroeg of de discotheek om de hoek. Of volg dit weekend Ed Sheeran, Coldplay en Bruno Mars hier

Luister een paar keer per week naar de BOOS AntiCoronaDepressiePodcast, waar je niet BOOS, maar BLIJ van wordt!

Luister een paar keer per week naar de BOOS AntiCoronaDepressiePodcast, waar je niet BOOS, maar BLIJ van wordt!

Zie er de humor van in

Hoogleraren roepen het: humor helpt ons door deze bizarre tijd heen, we moeten af en toe een beetje de draak steken met deze situatie. Dus om het luchtig te houden en te lachen, check.

Jezelf ontdekken

Ja kan natuurlijk ook een nieuwe hobby uitproberen. Koken bijvoorbeeld! Deze chef-koks leren je alle kneepjes van het vak. hier, hier en hier.

Check de Corona Check App

Razendsnel worden er apps ontwikkeld om de data en ontwikkelingen van het virus te volgen. 21 april is de Corona Check App beschikbaar gesteld. Deze app is ontwikkeld door het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis. De app kan inschatten hoe waarschijnlijk het is dat een gebruiker besmet is met het coronavirus COVID-19.

Teddyberenjacht

Een klein groepje mensen die een landelijk initiatief op poten zet via Facebook, om de kinderen afleiding te geven: berenjacht in NL. En heel Nederland doet mee. Hartverwarmend.

Initiatieven in allerlei uitvoeringen

De saamhorigheid in Nederland is via allerlei initiatieven zichtbaar en voelbaar. Bijvoorbeeld #mijnhartvoordezorg, waar we massaal witte t-shirts met een rood hart voor ons raam hangen. Of de posters voor het raam met ‘ik kan helpen’ of ‘ik heb hulp nodig’ en #helpdehoreca. Te veel om op te noemen. Via deze link is er een kort overzicht te vinden

Meer positief nieuws?

Fijn hè, die positieve dingen. Heb je daar nou dagelijks behoefte aan, check dan bij Metro dagelijks het nieuwsbericht: 5x positief nieuws.

Wat is jou opgevallen?

25 april 2020 | Fotografie: Efkan Senturk @Unsplash